Kebab to popularne danie pochodzące z Turcji, które w naszym kraju cieszy się bardzo wielką popularnością. Samo słowo oznacza mięso baranie, które jest upieczone i skrajane z pionowego rożna. Sama nazwa oznacza wiele odmian kebabu. Istnieje ich ponad 20. Jak wybrać swój ulubiony, oraz czy potrawa ta jest w ogóle zdrowa?
Z artykułu dowiesz się:
Rodzaje kebaba
Istnieje wiele rodzajów kebaba. Każdy z nich różni się nieco dodatkami lub poziomem ostrości. Kebab to tureckie danie i może być wydawane w picie, w cięście. Coraz częściej spotyka się takie odmiany, które nie posiadają np. bułki. Wewnątrz kebaba znajduje się też sos oraz warzywa. Oto najpopularniejsze odmiany:
- Adana kebab
- Urfa kebab
- Döner kebab
- İskender kebab
- Patlıcan kebab
- Manisa kebab
- Beyti kebab
- Tandir kebab
- Talaş kebab
Jak wybrać dobry kebab?
Wybór dobrego miejsca na zjedzenie kebaba to wyzwanie. Np. dobry kebab w Warszawie możesz poznać po zapachu, który unosi się w okolicy knajpy. Pomocne też są opinie w Google lub na Facebooku. Popytaj też znajomych, którzy mogą Ci polecić godny zaufania kebab.